fredag 26 december 2008

Karl-Bertil igen

Jag utnämnde ju Karl-Bertil till julens hjälte – och tyckte att det inte att det är en riktig jul utan honom. Men så klart finns det ju en massa saker som är viktigare än Karl-Bertil, att träffas och mysa och må gott. Däremot tycker jag att det är den bästa tv-traditionen.

Har i dag trillat över en blog och en artikel om K-B. Blondinbella tycker bl a att det är fel att romantisera Karl-Bertil eftersom programmet är kommunistskit och för att han romantiserar stöld. Hon skriver bl a: ”Tage Danielsson som har skrivit Karl Bertil Jonsson var en extrem socialist och det märks tydligt. Och jag ogillar att julafton ska förknippas med en konstig förvrängd bild av att stora tjocka kapitaliser suger ut fattiga. Hela julafton bygger på konsumtion och konsumtionen får världen att gå runt!”

(Yes. Det ÄR därför julen firas!)

Vill ni läsa hela hennes blogginlägg får ni leta reda på Blondinbellas hemsida – vägrar länka till smörjan. En annan som höjer en kritisk röst (fast på ett helt annat sätt), men som samtidigt gillar Karl-Bertil är den alltid lika geniala Åsa Linderborg på Aftonbladet.
http://www.aftonbladet.se/kultur/article4056754.ab

”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är inte ett kommunistiskt manifest, utan ett välgörenhetsepos. H.K Bergdahl och hans klassgelikar förlorar bara saker de egentligen inte vill ha: en handmålad porslinstallrik, en slips, Sartres Les Mots på originalspråk … De avstår inget som kostar dem något och behöver därför inte dra några slutsatser av sin påtvingade givmildhet. De kan fortsätta spela biljard utan att konfronteras med kravet om en total samhällsreformering.”

SÅ olika man kan se på ett tv-program beroende på ansats och startpunkt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja så är det - man kan bara konstatera att en 20 år , elelr är det mer , gammal saga, engagerar och får folk i vårt avöånga land att reagera och tycka saker - och det visar hur bra den är ;-)) tror jag ska gå in och kommentera på blondin bella sidan //P

Anonym sa...

Gör det! Vi satt hela familjen - familjen blå by the way - och tyckte att han är en hjälte. Såg ni hitler-flaggan i taxin?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Klart han är en hjälte alla som vågar göra något som är viktigt och med empati för resten av världen, sen är jag inte så stolt över att jag blev så sur på den där tjejjen - men hm jag tycker nog faktiskt att Tage Danielsson var en hjälte och tänkte många bra tankar som inte så många andra vågade säga högt och kritiken riktade sig till alla färger och läger :-))

Anonym sa...

Spännande...en kommentar som blivit borttagen av bloggadministratören ;-)

Anonym sa...

Det var jag som tog bort kommentaren - det går ju inte att rätta i dem - hade stavat alldeles förskräckligt fel - sedan visst jag inte heller att det sys när man tar bort ngt .....

Anonym sa...

I vår julaftonsrutin har KBJ aldrig ingått. Faktum är att jag för något år sedan spelade in den eftersom jag insåg att det ingår i svensk allmänbildning att ha sett den.

Ja herregud, måste man analysera allt ideologiskt? Att Blondin-Bella är ett spån visste jag redan, men jag tycker även att Lindeborg (som är en mycket klok kvinna) överdriver lite. Det är en gullig liten historia. Varför ska vi göra den till något mer? Ska vi börja analysera hur politiskt korrekt ärkekapitalisten Scrooge är också? Eller Ferdinand, som dels uppenbarligen hellre uppbär a-kassa under sin korkek än försörjer sig på hederligt tjurfäktningsarbete och dessutom vägrar flytta till Madrid, där jobben finns?