onsdag 3 december 2008

Baggböleri

Det vet jag vad det betyder ! Vet ni ? Det var James Dicksons brorson James R:son Dickson som fick det direkta ansvaret för affärerna i Västerbotten och han ansågs vara lika duglig som hänsynslös. Det var också han som fick bära ansvaret när firman anklagades för "baggböleri", det vill säga köp av timmer som olovligt huggits på kronans mark. Brukspatron Dickson kunde, trots fällande domar i flera rättegångar, svära sig fri och affärerna gick fortsatt bra och rörelsen expanderade. Uttrycket "baggböleri" lär ha skapats i den presspolemik som under 1860-talet följde rättsprocessen.

Sen tror jag också att uttrycket användes när fattiga bönder satte sin mark och gård i pant via belåning för att kunna köpa mat när skördarna slog fel (svältåren) och sedan fick de sälja till underpris till "köpmän" och det blev kallat baggböleri !

Hur som det var lika vackert idag därute och planerna för stället att fixa till det som det var men med modern verksamhet som konferens mm känns väldigt spännande.

Gården däremot har fått sitt namn från bonden Bagge som slog sig ner på Böle på 1500-talet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Herr Nilsson är en verkligt bra entreprenör och en intressant man så jag hoppas han trivs och lyckas på herr Bagges gård.

/Kelly