torsdag 27 november 2008

Sinterklaas



En del av fiffigheterna med att resa är ju att man lär känna andra kulturer.
Och bara för några dagar sedan så passerade jag förbi Holland och lärde mig en himla massa om Sinterklaas. Uppenbarligen en holländsk/flamländsk tradition - Sinterklaas är det holländska namnet på Sankt Nikolaus.
Och här börjar ni kanske förstå varthän det hela lutar...

Sinterklaas kommer till Holland i mitten av november med sin hjälpreda, Zwarte Piet - som också kan vara flera. Zwarte Pieten. Svarte Petter alltså. Den 5:e december firas han i Holland, i Belgien firar man den 6:e. Under november är Sinerklaas på turné och delar ut godis till barnen.

Sinterklaas bor i Spanien och har en vit häst. På kvällen innan den 6:e sjungs sånger för honom framför den öppna spisen och en morot läggs i skon till Sinterklaas häst. På morgonen har Sinterklaas besökt hemmet och ersatt morot med present. Fiffigt. Holländska barn kan alltså se fram emot presenter i december både från Sinterklaas och Jultomten. (Tänk när de svenska handlarna får reda på det här... då vet vi vad som kommer att hända...)

Dessutom så blir han en följetång i TV, i år förflyttar sig Sinterklaas och hans Zwarte Pieten via en svävande ångbåt från Spanien till Holland.

När emigranterna kom till USA blev traditionen uppblandad med Father Christmas och Santa Claus var född. Hästen blev renar och Spanien utbytt mot Nordpolen/Finland/Lycksele eller var han nu bor. Jultomten. Så kan det gå.


Inga kommentarer: