tisdag 24 februari 2009

Kända semlisar

Adolf Fredriks död 12 februari 1771 (fettisdagen) avled den svenske konungen Adolf Fredrik (Gustav III:s far). Detta skall ha skett efter att han förätit sig på bland annat semlor. I bulletinen om konungens död står i varje fall följande att läsa: Hans Majestäts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin.
Konungen hade under en period i början av 1771 vistats på
hälsohem. Vid återkomsten till huvudstaden åt han en relativt normal kunglig måltid: böckling, rysk kaviar, hummer, ett fat med surkål, samt kokt kött med rovor. Eftersom det var fettisdag bjöds naturligtvis även på Adolf Fredriks favoritefterrätt - fettisdagsbullar. Som drycker till denna dessert föredrog konungen varm mjölk och en flaska champagne. Ett par timmar senare drabbades konungen av magkramp och yrsel, fick ett slaganfall och avled.

Ture Sventon har (ibland) problem med att uttala bokstaven s eftersom han läspar (enligt boken "Ture Sventon, privatdetektiv" hette han egentligen "Sture Svensson", dock bytte han namn på grund av sin oförmåga att uttala det). Ture Sventons favoritsysselsättning, förutom att jaga förbrytaren med de spetsiga skorna, Ville Vessla, är att äta temlor från Rotas konditori på Tegelbacken i Stockholm som är landets enda konditori för den som vill äta semlor året runt. Ture Sventons kontor ligger på Drottninggatans västra sida i hörnet mot Jakobsgatan. Kontoret förestås av den utomordentligt kompetenta sekreteraren, fröken Jansson. Ture Sventon har också mycket höga tankar om sig själv.

Källa Wikipedia

4 kommentarer:

Anonym sa...

Semlor ska man äta med hetvägg tycker jag. Men det är lite hysteriskt just idag....

Anonym sa...

Det är gott med temlor. Åt dock två igår, vilket ärligt talat var en för mycket. Kommer att erbjudas temla idag också, återstår att se om jag kan motstå.

Vi bjuder alltså på semlor på mötet i eftermiddag, Pebbles, bara så du vet.

Anonym sa...

Semlor är förrädiska
Jag åt en till morgonfikat och skulle äta en efter middagen men ops så hade tre stycken ramlat ner i magen. Slumparmen & glupsk gap försatte mig i semelkoma strax för läggdags.

/Kelly proppmätt

Anonym sa...

Det är nåt med fluffet - temlor är fluffiga - mums - vi fick igår på byrån - världsgoda :-)