torsdag 23 april 2009

Driftig flicka med eget värdshus


Många tänker nog på att just sola när någon säger ”Sola i Karlstad”. Åker du till stadshotellet i Karlstad så förstår du att det inte är solen utan en flicka som är bakgrunden till uttrycket.
Eva Lisa Holtz föddes 1739 i Karlstad och började jobba som servitris på flera krogar runt om i staden. Som värdshusflicka på Värdshuset i Karlstad uppskattades hon för sitt strålande humör. Runt om i staden började allt fler värdshusgäster tycka mycket om den vackra, glada och alltid lika "soliga" flicka. Därmed fick hon smeknamnet Sola.

Hon var även driftig och mycket för det ekonomiska. Lite senare köpte och drev hon ett eget värdshus. Den 24 november 1818 dog Sola men har sedan dess varit en känd symbol för Karlstad. Hon ansågs vara Karlstads ansikte utåt och trots att det var länge sedan hon gick bort placerades statyn "Sola i Kallsta" utanför stadshotellet. Skulptören Herman Reijers hade utfört jobbet och sedan 1985 kan man nu beskåda Sola i statyform. Vid utgrävningar i centrala delar av staden, i början på 2000-talet, fann Riksantikvariet porslinsbitar som tros kan komma från Solas värdshus.


Måste ju berätta lite om Karlstad nu när jag ä rhär och driftiga tjejjer gillar vi väl ?

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo, driftig är ju du "Sola i Ume" :)/Snickar'n