torsdag 9 juli 2009

Såg ni Uppdrag granskning?


Här har man gått och trott att det är bra att man äter odlad lax istället för viltfångad...så kommer nån som tydligen tänker lite längre än en själv och ställer allt på ända (eller hur man säger).
Vad äter den odlade laxen tror ni? Eller ni kanske vet? Jag visste det inte. Jo ett kilo lax konsumerar minst 2,5 kg viltfångad fisk. Man t.om. maler ner riktig matfisk till fiskmjöl för att mata de odlade laxarna.
1/3 av all viltfångad fisk i världen går direkt till laxfoderindustrin i Norge och det är inte lite fisk de odlar i Norge, 11 miljner fiskmåltider per dag odlar dem.
Det är ju inte så svårt att förstå hur balansen i havet blir. Nästan alla av de stimfiskar som fiskas för att gå till foderindustrin är utfiskade. Någon där nere i havet hade väl tänkt äta dem innan de blev fiskmjöl till laxarna.
Vad ska man äta nu då? Finns det inga fiskar som är vegetarianer de kan odla istället?
After Work imorgon nån? (Så slipper man sitta och titta på alla deprimerande reportage på tvn).

3 kommentarer:

Peb sa...

Jo hm så är det nog - men det finns alternativ - fisk som fångats på rätt sätt och fisk som odlas på rätt sätt....änglamark har sådan fisk...och så kan man ju köpa vild lax :-) ibland iaf - vi ska äta sill ikväll ev kanske det blir en tur på stan....kram

Anonym sa...

ja, vad ska man äta! Jag köper bara ekokött eller naturbetskött om vi ska ha kött. Fläskkött vill jag inte äta efter jag hälsade på grisarna på forslundagymnasiet. Vet ni hur söta de är? De kan vifta på trynet och ville bli kliade. Fisk äter vi redan i mängder och nu ska jag hädanefter försöka undvika odlade fiskar. Matkontot som redan är högt kommer att skjuta ännu mer i höjden. men det är det värt! Lizzy

Adele sa...

Jag slutade äta grisar efter ett reportage på TV för ca 10 år sedan där man såg hur djuren transporterades. huva! En scen där en häst, i samband med slakttransport, fastnat med hoven i väggen i lastbilen. De högg sonika av hoven utan ens en bedövning.