torsdag 4 juni 2009

Historik om semester

Semester lagstadgades i Sverige år 1938, då fick alla arbetare rätt till två veckors semester. 1946 fick alla ungdomar under 18 år rätt till tre veckors semester, från 1951 kom detta att gälla alla anställda. Fyra veckor infördes 1963 och fem veckor 1978. Längden på den lagstiftade semestern har dock alltid varit en miniminivå. Många har idag semestrar på uppåt sex eller sju veckor. På samma sätt förekom det att man hade semester även innan den blev lagstadgad 1938, även på mera lågavlönade arbeten.

Alla EU-länder har minst 20 arbetsdagars betald semester. Frankrike har 30. USA är enda land i den rika världen utan lagstadgad semester.

Jag tänker njuta av min semester!

3 kommentarer:

QQ sa...

Vi statliga över 40 har sju veckor. Liks!

Så det finns något för La Larsson att se fram emot.

Adele sa...

Jag måste erkänna att det svider lite för oss inte har det. Skulle ha hjälpt lite i 40-årskrisen. Visst är det likadant för kommunalanställda? Ska också erkänna att när skolorna slutar vill jag vara lärare. Men bara till augusti.

I år ska jag dock skrapa ihop all tid jag har så det blir 2 + 4 veckor ledigt. Kreta, hängmatta, böcker, stugan. Och förstås goda middagar med er på någon uteservering.

Anonym sa...

Ange källan kanske? Jag läste just exakt samma text på Wikipedia.