Kloka tips från Jenny Eklund på Mereffekt.nu:
1. Varför
Först och främst är det viktigast att veta varför du vill nå ditt mål. The big picture. Ditt driv, vad du vill uppnå. Vad som skulle få dig att kämpa för att uppnå målet oavsett vilka hinder som dyker upp längs vägen, vad det ger dig personligen. Här kan du läsa mer om det:
Tio frågor för att hitta vad du egentligen vill göra och
Simon Sineks klassiska TED-tal om vikten av kommunicera sitt "varför".
2. Gör passionerade planer
Din framtid ska inte kännas tråkig, stressad eller som en axelryckning. Du kan nå mycket längre än du tror! Här kan du drömma hur stort som helst och inte låta dig begränsas av vad som kan tänkas vara möjligt och inte.
3. Tremånaders-tänk med effekt
Vår tillvaro förändras alltid. Tre månader är ungefär den gräns för vad som vi kan ha realistisk överblick och kontroll över. Ju längre bort i tid målet ligger, desto större risk för att saker och ting ska ha förändrats så mycket att dina planer inte längre gäller eller fungerar. Plocka ner några av dina passionerade planer till tremånadersmål (de stora planerna har vi med ändå, och kan återkomma till med jämna mellanrum). Välj ett mål som får störst positiv effekt för att föra dig närmare din dröm.
4. Bryt ner till SMARTA mål
Poängen med metoden SMARTA mål är att sätta mål som du på förhand vet att du kommer att kunna nå. Det skapar ännu bättre förutsättningar för att du faktiskt ska lyckas. Här kan du läsa om exakt
hur du gör för att sätta SMARTA mål som ligger inom din egen kontroll.5. Arbeta dig bakåt
Utgå från ditt tremånadersmål/SMARTA mål och skriv ner allt du behöver göra för att komma dig dit. En slags actionplan som du kan bryta ner till veckor och dagar om du vill.
6. Tänk att du misslyckas
Vad är det värsta som kan hända dina planer? Lek med tanken: "Hur skulle jag kunna agera för att det här ska bli så misslyckat som möjligt?" Om du vänder på de meningarna sen, så har du en perfekt lista på vad du bör göra för att lyckas.
7. Bygg på dina styrkor
Du är bäst på att vara du. Jämför dig inte för mycket med andra, utan använd strategier som bygger på dina egna styrkor, fördelar och vad du faktiskt tycker är kul. Dina tankar spelar stor roll här också; om du tror att du kommer att lyckas så är chansen mycket större att du i praktiken kommer att göra det också.
8. Räkna med motgångar
Det kommer att hända saker som gör att du tappar modet och lusten. Det inträffar alltid oförutsedda händelser och du kommer antagligen att stöta på förändringsmotstånd från omgivningen. Det behöver inte betyda att du gjort något fel, eller att det är ett tecken på att du ska ge upp. Det betyder bara att det är jobbigt ett tag, för att du håller på med förändringar (läs mer om
nycklar till att hantera förändringar). Det är här många ger upp i stället för att hitta en ny väg för att komma förbi hindret.
9. Be om stöd
Det är skillnad på att vara beroende av andra för att kunna ta steg mot sina mål nå sina mål (vilket helst bör undvikas) och på att behöva andra för att få kraft, stöd, inspiration, tröst och pepp från omgivningen. Välj ut några du har förtroende för som du kan ha som bollplank när det går bra, när du vill diskutera något eller när det blir uppförsbacke.
10. Lockande målbild
Vad ska du göra när du når ditt mål? Fyll ditt mål med känsla, beskrivningar och firande. Hur känns det till exempel när du på din drömresa just landat landat och stiger ut från flygplanet? Vad gör du den där sista timmen på jobbet som du tänkt sluta på? Eller vad är det första du ska göra när du fixat det där projektet som du vill uppnå? Måla upp ett scenario du kan längta till.
11. Små steg varje dag
Gör något litet varje dag som för dig närmare ditt mål. Börja gärna dagen med det. Hellre en halvbra planering som utförs målmedvetet, än en fantastisk målstrategi som aldrig omsätts i handling...
12. Fira!
Boka in ett firande, något roligt som du vill belöna dig med när målet är nått! Att även fira små delmål längs vägen är ett bra sätt att hålla engagemanget uppe.