måndag 5 juli 2010

Hur lever vi egentligen?

Har tittat lite på nyheter idag.

Först en rapport om riskerna med stillasittande arbete. Enligt Aktuellt så är det direkt livsfarligt med ett stillasittande arbete. Minst en gång i timmen ska man röra på sig, och att träna är bra men hjälper inte. Reportaget börjar ca 9 minuter in i programmet. Massor med sjukdomar har man tydligen kopplat ihop med sittandet - hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes och för tidig död.

Råden var att röra sig på väg till jobbet, stå upp och jobba, ta korta pauser... men det framgick inte helt om det räckte. En forskare tyckte att det var arbetsgivarens ansvar att ordna mer varierande arbete, men som det är nu så är ju de flesta av oss mer eller mindre fastlåsta vid datorn under arbetsdagen. Själv är jag helt beroende av den för att kunna utföra mitt arbete.
(suck)

Sedan läste jag att stress kan orsaka demens. För stressade kvinnor fördubblas risken. Läs mer här.

Känns ju bra efter en maratondag på jobbet, mest sittande och lätt stressad...

Och om det sedan är lycka vi letar när vi jagar på i ekorrhjulet för att uppnå status, karriär och pengar, så är det ju också lönlöst, enligt en stor undersökning. Visserligen var det bra att ha en god ekonomi men kopplingen var ändå svag mellan ekonomiskt välstånd och lycka. Läs här.

Bäst att ta en funderare.
Och längta till semestern.
För vila, det var också bra och viktigt sa man i "sittreportaget"...

Och så som ljuvlig kontrast, en dokumentärfilm om fotografen, äventyrerskan och författaren Marianne Greenwood. Motståndare till längtan heter dokumentären där man möter en totalt levnadsglad kvinna som har levt.
Och som ville fortsätta leva.
Inspirerande 90-åring må jag säga.
Se!

2 kommentarer:

P sa...

Hm jo ....de sjukgymnaster vi har som kollar arbtesplatsen säger att man ska inte sitta framför datorn mer än 4 tim....????!!!! Alla sitter hela dagen - visserligen har vi fått höj och sänkbara bord men ändå....våra föräldrar slet ut sig i kroppsarbete och vi sliter ut oss på att sitta...???!!!

P sa...

Det har vi vetat länge att välstånd eller materiell rikedom inte alls har att göra med hur man mår annat än att det självklart är viktigt att ha mat för dagen och en viss trugghet. Dalai Lama pratar förresten om detta i sin bok oxå :-)))