lördag 6 mars 2010

Lyckans tyranni

Några på jobbet hade hört radioprogrammet Tendens om lycka tidigare i veckan. Detta ledde till en intressant och tänkvärd diskussion om vad lycka är... och hur man får den och.. och... vad vi strävar efter och vad vi vill. Om materiella värden och om andliga, om att gilla sig själv och att gilla läget.

Och nu har jag också lyssnat - och det skulle vara så roligt om ni också tog er tiden!

"Bilden av lycka!"

Idag har vi en bild av oss själva och av omgivningen där allt ska vara perfekt. -Vi lever med kravet att vi ska vara friska, lyckliga, fostra lyckliga barn samtidigt som vi ska göra våra nära och kära lika lyckliga… det här är orimligt att ha som norm för sitt liv, enligt professorn i idéhistoria Åsa Bergenheim vid Umeå universitet -Det betyder ju att frånvaron av lycka är olycka, då är vi illa ute och behöver vi hjälp..fortsätter hon

-Vi är från födseln till 50% placerade på en skala från lyckliga optimister till pessimistiska dysterkvistar. Resten är eget arbete och omgivning, berättar hjärnkirurgen Nisse Simonson. -Det finns medicinska förklaringsmodeller, men det är klart…när barnbarnet ringer och säger "Morfar jag längtar efter dig", då får man en mer obestämbar kick.

Möt också Claes Swedberg, som har bestämt sig! Han ska bli vagabond. Han har sålt och lämnat allt: gården i Gästrikland, bilarna, barnen har flyttat hemifrån, han har skilt sig. Han har bara kvar en gitarr och sovsäcken, som han tar med när han flyttar in i munkklostret utanför Sala.

Det finns även två andra program i serien, "Prinsessa för en dag" samt en intervju med författaren Inger Edelfeldt i "Lycka enligt författaren Inger Edelfeldt". Båda inslagen väl värda att lyssna på!

3 kommentarer:

P sa...

Så klokt så klokt - förut var lycka nåt man uppnådde ibland och det var kanske en mer kortvarig företeelse...

Adele sa...

Jag lovar. Ska lyssna och återkommer därefter.

P sa...

I fimen High fidelity - uttrycker en av de kvinnliga huvudrollsinnehavarna att -Some days are shitty and som days are good and If you work real hard maybe the good one´s overnumber the shitty one´s