lördag 27 november 2010

Litet svar till Pebbles (och alla andra)

Nej, och ja. Ibland kan det nästan kännas för stort och för skrämmande. Maktlös är väl ett ord... Men jag är jätteglad över alla tillrop, upplysningar och dina initierade inlägg om miljö och tillståndet med världen, västerbotten och klimatet.

Jo, det är sant att vi kan hamna i en tämligen småskalig diskussion hurvida det är ROT och RUT eller inte alls, och det är också viktigt. Men det ena utesluter inte det andra, och i slutändan är det som verkligen gäller i det långa loppet faktiskt vårt klot och tillståndet hos den blå planeten där vi och våra barn bor.

Hamnade framför vetenskapens värld häromdagen och sedan såg jag klart programmet på svtplay. Man frågade sig t ex hur många människor som kan leva på jorden, hur länge vattnet kommer att räcka och vad det finns för lösningar. Svaret på frågan är ju i stor del hur stort ansvar vi tar nu och hur vi kommer att fördela de resurser som vi förfogar över. Om alla skulle leva som genomsnittsindiern skulle vi kunna vara ganska många miljarder fler. Och om alla skulle leva som genomsnittsamerikanen skulle det behövs några extra jordklot för att vi skulle klara de som lever här och nu.

Många ledare i världen tror att vi kommer att kriga om olja, men förmodligen kommer de stora slaget stå om friskt vatten. Och om mat. En hamburgare behöver 8000 liter rent vatten för att produceras, en skjorta i bomull 3000 liter vatten... Utländska mulitnationella företag köper upp mark i afrika för att säkerställa livsmedelsförsörjning i USA och Europa. Tala om paradox, länder där befolkningen behöver bistånd har samtidigt en livsmedelsexport till den rika världen...

Programmet var mycket intressant, och om ni inte såg det har ni chansen till och med nu på måndag. SÅ se. Dystert men ändå hoppfullt - och som en forskare uttryckte det: Våra barn och barnbarn kommer att fråga oss: OM ni visste det här, varför gjorde ni inget?

Så där ligger nog den stora utmaningen för vår generation...

Här kommer länken. Ta en timme av ditt liv och se Vetenskapens värld!

3 kommentarer:

QQ sa...

Såg också programmet. Se det.

Anonym sa...

Ska se programmet så snart jag kan och säger bara engagemang behövs!

//Kelly

P sa...

Jag tror ju att den blå planeten kommer att klara sig - det är snarare vi - homo sapiens som om vi vill vara många och det verkar vi ju vilja - får lov att hantera resurserna varsamt och sparsamt om vi ska kunna leva i fred och frihet !