lördag 8 maj 2010

Engaged to be married... saxat ur Wikipedia

Förlovning är ett tillkännagivande av att en parrelation avser att leda till äktenskap eller registrerat partnerskap. Efter att ena partnern (typ Mr Pebbles) friat till den andre (typ Pebbles), och denne(typ Pebbles) svarat ja, är paret (Pebbles o Mr Pebbles) förlovade fram till dess att vigseln eller registreringen har fullbordats. Av tradition växlar man vid förlovning förlovningsringar (jättedyra, betalda av Mr Pebbles). Förlovning kan firas som en familjehögtid eller i Riga (långt från alla Pebbles vänninor).

I en förlovningsannons i VK skrivs enligt tradition kvinnans namn före mannens (medan det omvända är det sedvanliga vid vigsel). När paret har förlovat sig, är Pebbles Mr Pebbles fästmö och Mr Pebbles är Pebbles fästman. Dialektala varianter av dessa beteckningar har funnits.

Förlovningen har, till skillnad från trolovningen, aldrig varit rättsligt bindande (bla bla bla).

Förr i tiden var det tradition att förlovningen högst skulle vara ett år, innan man gifte sig. Idag förväntar sig alla kvinnans vänner detsamma eller allra helst den 14:e augusti 2010 (när Helena Elisabeth tro det eller ej fortfarande är ledig). Likaså förekommer det att man gifter sig på en gång utan att först tillkännage förlovning, men det är ju inte så kul för brudens vänner som direkt när dom läste förlovningsannonsen kände att det här var ett bröllop att se fram emot. Supermassor av grattis till er därborta i Riga, vi längtar efter att få fira er här hemma! Puss!

3 kommentarer:

Adele sa...

Så underbart skrivet! Jag fick skratta länge. TAck!

Anonym sa...

:-)) tack - hemma nu efter en underbar helg i Riga

Anonym sa...

Fantastisk beskrivning som får mig att le :-)

//Kelly