söndag 4 april 2010

Glad Påsk


Blåkulla, Jungfrun eller Blå Jungfrun? Någon som har varit där och sett denna fantastiska ö i Kalmarsund, inte - då är mitt tips att åka dit om ni har vägarna förbi och råkar gilla sten - fantastiskt vacker :-) på avstånd skimrar ön i blått därav namnet - annars är det faktiskt en välsvarvad granitklippa som sticker upp ur vattnet !
http://www.enigma.se/jungfrun.htm#blakulla
Och historien kring ön förtäljer att det var hit häxorna flög - så vi syns väl !
Och så finns förstås de otursförföljda stenarna, de som man främst associerar Blå Jungfrun med.

– Hundratals och tonvis, säger Ina Tzacheva vid Oskarshamns turistbyrå. Så många och tunga är alla de stenar som årligen lämnas in till kommunen för att återbördas till ön.

Att ta stenar från Blå Jungfrun ger nämligen otur. Besökare som ändå utmanat ödet och tagit stenar har senare drabbats av oförklarlig otur. Och många har inte kunnat motstå frestelsen att sno med sig någon av de förföriskt vackra stenarna. Allra vackrast är de på stensliperiet. Det är en klapperstrand på öns västra sida där stenarna rundats och nötts tills de är lena som plommon.

1 kommentar:

P sa...

Hm måste kanske förklara det där med grani den är alltsomoftast alldeles röd eller orange så även den här på nära håll - ibland kan granit vara ljus och ganska vit oxå