söndag 30 januari 2011

Sol, vind och vatten

Fantastiskt, eller hur ?

I en vetenskaplig artikel i ansedda Energy Policy presenteras hur världen kan försörjas med energi enkom från sol, vind och vatten år 2050. Forskarna föreslår ett stopp för byggandet av anläggningar för andra energislag från 2030.

Det finns några olika rapporter från olika aktörer som pekar på att det är möjligt att ställa om vårt energisystem mer eller mindre radikalt till år 2050. European Climate Foundation talar om en i princip koldioxidfro energisektor i Europa, med hjälp av kärnkraft, CCS och biomassa. Greenpeace talar om en drygt 80-procentig minskning av växthusgasutsläppen från energisektorn i världen till 2050. En del olja, kol och gas får vara kvar, men kärnkraften fasas ut. Biomassa är med i deras framtidsbild.

Men två amerikanska forskare går ut med beräkningar som visar hur hela världen kan få sin energiförsörjning från enbart sol, vind och vatten till år 2050, även transportsektorn. De går betydligt längre och har varken fossila bränslen (inkl. CCS), kärnkraft eller ens biomassa med i beräkningarna. Biomassa väljs bort på grund av dess utsläpp och landanvändning. Så här får de ihop kalkylen:

3,8 miljoner 5 MW vindkraftverk
49 000 st. 300 MW koncentrerande solanläggningar
40 000 st. 300 MW solcellsanläggningar
1,7 miljarder 3 kW taksolcellsanläggningar
5 350 st. 100 MW geotermiska anläggningar
270 nya 1300 MW vattenkraftverk
720 000 st. 0,75 MW vågkraftverk
490 000 st. 1 MW tidvattenverk

El och vätgas används som energibärare för alla användningsområden. Med ett sånt system minskas världens energibehov med 30 %, och det kräver bara någon procent av landytan.

Det sägs inte finnas några större tekniska eller ekonomiska hinder för att genomföra detta. De enda tekniska utmaningarna är energiöverföring och ökad gruvdrift och återvinning för att få fram tillräckligt med permanentmagneter till generatorerna. Energikostnaden förväntas bli liknande dagens. Det finns enligt författarna i princip bara sociala och politiska hinder för att genomföra sol- vind- och vattenvisionen.

Det går naturligtvis att ha åsikter om deras modell av energiframtiden. Det kan vara en ide att byta ut en del av vattenkraften mot biogas från restavfall, solfångaranläggningar på tak och småskalig vindkraft. Vattenkraften är ju tyvärr inte så bra ur biologisk mångfaldperspektiv, även socialt finns problem när folk måste flytta för dammarna. Men det är kanske detaljer, det viktiga är att visa att det går att klara sig utan riskabelt fusk som CCS och kärnkraft, och även utan biomassabränslen med dess omdiskuterade nackdelar.

I en paneldebatt hos General Electric i München i somras så framkom samma åsikt om vad som är hinder för att genomföra en sån här radikal omställning av energisystemet. Det är inte teknik eller ekonomi som sätter käppar i hjulen, det är framförallt en politisk utmaning. Förlorarna, aktörerna inom fossil- och kärnkraftsindustrin måste hanteras på något sätt.

Providing all global energy with wind, water, and solar power, Part I: Technologies, energy resources, quantities and areas of infrastructure, and materials, Energy Policy, doi:10.1016/j.enpol.2010.11.040

http://www.roadmap2050.eu/attachments/files/Volume1_ExecutiveSummary.pdf

2 kommentarer:

Betty sa...

Ja.
Det går.
Men alla måste bestämma sig.
NU!

Men hoppfullt är det!
:-)

P sa...

Javisst :-))sedan finns det om och men och att vi måste göra på rätt sätt - Kineserna är ju på god väg att göra såhär lite grand och det de gör gör de ju rätt då.....det handlar om att bygga väderkvarnar och stora segel istället för stormskydd