tisdag 14 september 2010

Lekbottentillverkning


Igår fick jag en dag i fält - åh underbart väder och kul ! Vi kollade på flodpärlmusslor och gjorde lekgrus och lekbottnar till öringen - som flodpärlmusslan är beroende av för att kunna föryngra sig :-) larverna parasiterar på öringen när den lägger sin rom....
De kan bli över 100 år gamla och är en akut hotad art enligt ardatabanken - d v s att de inom en snar framtid - om de inte får hjälp - helt kan försvinna från vår fauna. Jag älskar också Västerbotten - hösten är vidunderlig - luften klar - men det kan vara lika varmt som en riktig sommardag. Mer kuriosa - FPM (flodpärlmusslan) lever bara i naturliga vattendrag - vattnet är drickbart där de finns - och stora störningar som fabriker med mera gör att den slutar föda bebisar...
Varför är de så få då ? Jo de jagades under 17 00 och 18 00-tal för sina pärlor. Pärlorna lämnades till kungen som skatt av bönderna. Flottningen störde lekplatserna för öring...så - I västerbooten finns det 66 nej 67 vattendrag med föryngrande FPM -en glad medarbetare har hittat ett till i sommar :-)) och så här ser de ut !

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad ni är duktiga som hjälper dem med lekplatser! Men jag vidhåller att 100-åringar inte vill ha lekplaster...tror ff att de skulle få til det bättre om de hade några schyssta ställen att gå till...romantiska restauranger, pubar...jag tror att det är där ni tänkt fel.

P sa...

:-)) leker gör man väl hela livet eller ! Särsilt som leker i det här sammanhnaget innebär ngt helt annat än det du tänker på ;-))

P sa...

..en lekbotten för en öring är en väldigt roma´tisk plats - så här års och ngn månad framöver kan man se dem stå två och två runt varandra..