tisdag 3 maj 2011

Störd havsström

Smältvatten från ishavet riskerar störa havsströmmen. Forskare varnar för att det bara är
en tidsfråga innan cirkulationsmönstret i atmosfären över Arktis slår om och stora mängder kallt sötvatten strömmar in i Nordatlanten. Resultatet kan i värsta fall påverka det europeiska klimatet, men det blir knappast som i Hollywoods skräckvision i filmen "The Day After Tomorrow".Den stora mängd isigt smältvatten som ansamlas i Norra ishavet är ett osäkert kort i klimatförändringen, varnar europeiska forskare i en rapport från Clamer-projektet. Clamer är ett samarbete mellan 17 forskningsinstitut i tio olika europeiska länder och samlar nära 300 EU-finansierade forskningsprojekt kring klimatförändringar och Europas hav och kustnära vatten.
Enligt den nederländska oceanografen Laura de Steur är mängden vatten som kommer från kanadensiska och sibiriska floder större än vanligt. Detta på grund av varmare temperaturer i norr som smälter isen.
– Också havsisen smälter snabbt – ett nytt bottenrekord när det gäller täckt havsyta dokumenterades i januari av amerikanska isdatacentret NSIDC – och ökar på färskvattenmängden i det relativt lugna Norra ishavet, säger hon i ett uttalande.
De senaste tolv åren har vindarna i atmosfären över Arktis rört sig mestadels medurs och hållit kvar det relativt saltfattiga vattnet. Det är vad som händer när vindarna vänder som oroar forskarna, detta eftersom den atlantiska cirkulationen beror på temperatur så väl som salthalt.
Havscirkulationen tar varmt vatten från tropiska breddgrader till Nordatlanten, där det kallnar och ökar i salthalt. Det kallare och saltare vattnet har högre densitet och sjunker till havsbottnen. Längs bottnen åker det sedan tillbaka söderut och stiger sedan när det värms upp igen. Det lyfter då med sig näringsämnen från bottnen som är livsviktiga för näringskedjan i havet.
Hypotesen som oroar forskarna är att ökad avsmältning i Arktis späder ut saltvattnet i norr och ändrar dess täthet, vilket skulle få cirkulationen att sakta ner. Det skulle i så fall kunna påverka klimatet i Europa.
Clamer-forskarna lyfter dock fram att växthuseffekten skulle kunna motverka kylningen åtminstone tillfälligt, men att Storbritannien och Skandinavien ändå riskerar en markant nedkylning. De skriver också att förändringar i havscirkulationen enligt klimatforskaren Detlef Quadfasel visserligen kan ske över ett eller ett par decennier, men att en mer gradvis förändring är mer trolig.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/smaltvatten-fran-ishavet-riskerar-stora-havsstrommen
Mer om växthuseffekten
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=4484296

1 kommentar:

Betty sa...

Oroande.

Saltvattenpumpen behövs.
Och att vi inte ska agera i morgon.
Nu.
Nu.
Nu.